SAP komt met cloudversie van Hana

SAP stelt, als een managed service, zijn in-memory database SAP Hana in zijn eigen datacenters beschikbaar. Organisaties kunnen hun eigen bedrijfskritische software op SAP Hana draaien (bring your own license), waarbij SAP zorgt voor het beheer. SAP Hana Enterprise Cloud heeft als voordeel dat bedrijven sneller van de database gebruik kunnen maken. ‘Verkorting van de time to value’, noemt SAP-topman Vishal Sikka dat.

Sikka is als bestuurder van SAP verantwoordelijk voor technologie en innovatie. Hij noemt de presentatie van de cloudversie van de snelle database een volgende stap in de ‘SAP Hana-reis’. Deze begon eind 2010 met de beschikbaarstelling van de database die alles in het werkgeheugen afhandelt, gevolgd in januari 2013 door de presentatie van SAP Business Suite powered by SAP Hana.

Producten op aanpassen
En nu dan het cloudplatform. Want het gaat er niet alleen om dat de database volgens dit bedrijfsmodel beschikbaar is, maar dat SAP ook zorgt voor het beheer ervan, inclusief de applicaties die klanten erboven op willen laten draaien. ‘Voor een deel zullen dat SAP-applicaties zijn, maar we hebben een open platform gebouwd, dus ook andere toepassingen zijn welkom. Als ze maar aan de geldende standaarden voldoen. We weten dat we in een heterogene wereld leven en dat dit zo zal blijven. Daar passen we onze producten op aan’, legt Sikka uit.
Overigens is het idee voor de cloudversie twee jaar geleden ontstaan toen Sikka een gesprek had met SAP-oprichter Hasso Plattner. ‘Sindsdien hebben we hier heel hard aan gewerkt.’

Time to value
Die heterogeniteit ziet Sikka ruim: de nieuwe clouddienst is ook beschikbaar voor een hybride omgeving, waarbij een organisatie een deel van de applicaties op de cloud-Hana on premise draait en een deel in het datacenter van SAP. Zo draait bijvoorbeeld de erp-programmatuur in het eigen rekencentrum en crm bij SAP.
De topman beschouwt de cloudoplossing als een relatief goedkope oplossing tegenover het zelf in licentie nemen van de in-memory database. ‘Maar het belangrijkste is misschien wel dat we hiermee de time to value verkorten. Klanten kunnen meteen gebruikmaken van de snelheid die SAP Hana biedt. Als je wilt gaan uitbreiden in het eigen datacenter moet je eerst de hardware bestellen en vervolgens de oplossing implementeren. Dan ben je gauw al weken verder; soms maanden. Met ons cloudplatform is het in dagen geregeld.’

Heel veel vraag
Dat SAP Hana queries minstens tienduizend keer sneller afhandelt dan traditionele databases, vindt Sikka niet zo heel erg spannend. ‘Het gaat erom wat je met die snelheid gaat doen, want als je zo snel grote hoeveelheden data kunt analyseren, dan ontstaan ineens mogelijkheden voor nieuwe bedrijfsprocessen. En wij zien dat in de praktijk ook gebeuren.’
Hij vertelt dat er veel vraag is naar het cloudplatform met SAP Hana. ‘Wel vier keer meer dan wij zelf hadden verwacht’, stelt Sikka. Eraan toevoegend dat dit wel blijkt uit het feit dat er al zestig bedrijven zijn die zich hadden aangemeld om te proefdraaien met deze nieuwe oplossing van het softwarehuis.

Ook partners
Tot nog toe is de dienst alleen beschikbaar via SAP, maar Sikka vertelt dat er hard wordt gesleuteld aan een partnerprogramma. ‘Wij willen onze partners, zoals Accenture en Capgemini en vele andere, in staat stellen deze dienst zelf aan te bieden.’ Hij vertelt al in een vergevorderd stadium te zijn met Ariba, specialist in ‘spend management’, om op het SAP Hana-cloudplatform de applicatie aan te bieden waarmee alle financiële handelsstromen binnen een organisatie zijn te volgen en te analyseren. Details hierover komen aan bod op de eerstkomende Sapphire Now van 14 tot en met 16 mei 2013 in Orlando, Florida.
SAP heeft wereldwijd een aantal datacenters beschikbaar waar de clouddienst is af te nemen. Niet elke onderneming zal willen dat haar data in ‘een’ buitenland staan opgeslagen. ‘Daar hebben we rekening mee gehouden’, reageert Sikka. ‘Klanten kunnen natuurlijk een deel on premise draaien, maar ze kunnen ook kiezen waar ze de data opgeslagen willen hebben. Onze datacenters voldoen aan alle wet- en regelgeving van de regio waarin zij zijn gevestigd.’

Bron: Computable, 13 Mei 2013.